Off-grid leven, is het iets voor jou ?

Gepubliceerd op 22 mei 2023 om 22:20

OFF-GRID LEVEN, IS HET IETS VOOR JOU

 

Off-grid leven, de nieuwe trend in duurzaamheidland. En niet zomaar een trend. Off-grid wonen gaat net even een stapje verder. Bij deze levensstijl staan de woorden onafhankelijk en duurzaamheid centraal. Dus was jij opzoek naar een nieuwe manier van wonen en hou je wel van een uitdaging? Dan zou off-grid leven wel eens iets voor jou zijn. Benieuwd naar wat het is? Lees dan vooral lekker door.

Off-grid back to basic?

Off-grid leven, ook wel autarkisch genoemd, gaat dus een paar stapjes verder als het gaat om verduurzamen. Het is een totaal andere levensstijl waar wel even het een en ander voor gedaan moet worden. Het brengt je dichter bij de natuur en zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk. Is het back to basic? Aan de ene kant wel, want je gaat terug naar de basis (natuur). Maar om te kunnen leven heb je wel technieken nodig om je stroom bijvoorbeeld op te slaan. 

Photo by Florida-Guidebook.com on Unsplash

Is het iets voor jou?

Door naar wat off-grid leven nu precies inhoudt. Off-grid betekent letterlijk vertaald ‘van het net af’, oftewel dat je geen gebruik maakt van aansluitingen en je woning dus onafhankelijk functioneert. Hierdoor ben je volledig zelfstandig en werk je met bijvoorbeeld natuurlijke stroom, zoals zonnepanelen. Er wordt energie opgewekt en opgeslagen. Je woning is zoals je waarschijnlijk al wel kunt denken, niet aangesloten op netstroom, water- en gasleidingen en riolering. Alles doe je zelf, en dit maakt het dan ook een goedkope vorm van wonen. Het kost wel even wat om alles helemaal uit te werken, maar daar kan je een sport van maken door over elk ding wat je wilt gaan doen te bedenken hoe het nog duurzamer kan. 

Ervaar de ultieme vrijheid

Off-grid leven is ook zeker een vorm van ultieme vrijheid. Niet afhankelijk van iemand, maar alles helemaal zelf opwekken. Een veel voorkomende manier om dit te doen is door te gaan wonen in een tinyhouse of een containerwoning. Hierin is het gemakkelijk om alles helemaal naar wens te bouwen en jouw duurzame leven te starten. 

Uhm wat moet ik doen met hoge nood?

We horen je nu misschien wel denken hoe we dan naar de wc moeten gaan. Onze ‘normale’ huizen zijn aangesloten op een rioleringssysteem. Dit betekent dat als je naar de wc moet, je deze kunt doorspoelen en je ontlasting meegenomen wordt het riool in. Als je off-grid gaat leven ben je los van de riolering. Waar ga je dan naar de wc? Hier gebruiken ze droogtoiletten voor. Droogtoiletten zijn toiletten waar er geen gebruik wordt gemaakt van water. Je spoelt het dus niet weg, maar slaat het ergens op. Gelukkig zijn er hier verschillende mogelijkheden voor zodat jij het helemaal aan kunt passen aan waar jij je prettig bij voelt. 

En wat denk je? Zou off-grid leven iets voor jou zijn? Of leef je toevallig al off-grid? Dan zijn we erg benieuwd naar je ervaringen!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.