stappenplan zonnepanelen leggen op plat of schuin dak

Gepubliceerd op 5 mei 2023 om 19:09

 

Zonnepanelen plaatsen op een plat dak

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is een stuk gemakkelijker dan op een schuin dak. Houd er wel rekening mee dat het dak glad kan zijn. Ook is het belangrijk om te weten dat je een schok kan krijgen van de panelen wanneer de zon schijnt, zelfs wanneer deze nog niet zijn aangesloten

Stappenplan zonnepanelen plaatsen

Stap 1:
Bepaal van te voren of de panelen horizontaal of verticaal komen te liggen en hoeveel je er nodig hebt. Ook moet gekeken worden naar de ligging van het dak; is deze gericht op het zuiden? Maak een legplan voor de panelen en ga dan pas aan de slag. Het plaatsen van de panelen kan het beste op een bewolkte dag gedaan worden.

Stap 2:
Plaats het bevestigingsmateriaal op het dak. Denk hierbij aan de rails, dakhaken, aluminumframes. Zorg dat je hiervoor van te voren genoeg kennis over hebt zodat dit op de juiste manier geplaatst wordt.

Stap 3:
Het aanleggen van de bekabeling moet gebeuren met speciale doorvoerpijpen. Zorg dat het waterdicht is en het heel nauwkeurig gebeurd.

Stap 4:
DC-kabels moeten gelegd worden en aangesloten worden op de zonnepanelen terwijl je de DC-kabels van de panelen doorlust. Ook moet een aardlekautomaat in de meterkast geplaatst worden en de AC-kabel van de omvormer op de meterkast aangesloten worden. De DC-kabels moeten vervolgens worden aangesloten op de omvormer. Dit is een erg technisch klusje, wat op zeer nauwkeurig en met de juiste kennis uitgevoerd moet worden.

Stap 4 is een stap die eigenlijk door een elektricien of professional zou moeten worden uitgevoerd. Wij raden het daarom aan om altijd de zonnepanelen door een zonnepanelen installateur te laten plaatsen.

Zonnepanelen op een schuin dak plaatsen

Wil je zonnepanelen plaatsen op een schuin dak, dan komen hier nog wat extra risico’s bij kijken. Zonnepanelen wegen ongeveer 25 kilo per stuk. Dat is dus aardig wat gewicht wat je tilt terwijl je jezelf ook in evenwicht dient te houden. Kies dus voor valbeveiliging en een steiger tot de dakrand.

Vaak zijn daken niet helemaal waterpas. De uitlijning van het plaatsen van de zonnepanelen kan daardoor lastig zijn. Ook komt het vaak voor dat de nok niet parallel loopt met de dakrand. Je moet dus keuzes maken als het gaat om het plaatsen van de zonnepanelen, zodat deze recht liggen.

Op de dakpan worden de dakhaken geplaatst en vervolgens de rails gemonteerd. Per rij worden twee railzen gelegd waar vervolgens de zonnepanelen tussen worden geklemd. De keuze van de dakhaken is hierbij belangrijk. Hier zijn verschillende keuzes in waarbij de ene sterker is dan de ander.

Wil je weten hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat hiervan de opbrengst gaat zijn? Doe onderstaand onze Dakcheck en kom er direct achter! Daarnaast ontvang je direct een vrijblijvende offerte voor het professioneel installeren van jouw zonnepanelen, zodat je niet zelf het dak op hoeft.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.